YADA DÜŞƏR XATİRƏLƏR
(AZpressAZ-in arxivindən: 2023-cü il)
Orqanizm üçün ən zərərli souslar
Bunlar mayonez, ketçup, xardaldır.
Səbəb onların kalorili olması, yüksək şəkər tərkibi və mədə-bağırsaq traktına (GİT) mənfi təsiridir. Bununla belə, mayonezin dadını bəyənirsinizsə və ondan imtina etmək kifayət qədər çətindirsə, onu evdə bişirməyə cəhd edə bilərsiniz. Günəbaxan yağını isə zeytun yağı ilə əvəz edin.
Qeyd.Mağazada alınan 100 q mayonezdə 100 q məhsula təxminən 700 kalori var. Ketçupun tərkibində çoxlu şəkər var. Daha tez-tez məhsula boyalar və konservantlar əlavə olunur, bu da sağlamlığa müsbət təsir göstərmir. Digər souslarda da şəkər yüksəkdir. Və həkim onu istiridyə ilə əvəz etməyi məsləhət görür.
Xardal. Hipertoniya, böyrək xəstəliyi, ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar bundan imtina etməlidirlər. Allergenlərə də aiddir. Ancaq bir çıxış yolu var - bəzən souslardan imtina etmək daha yaxşıdır. Və onları otlar və ədviyyatlarla əvəz edin.