Skip to main content
Skip to main content
Best coffeeshop in Berlin

Orijinal ketçup reseptində pomidor yoxdur

Çində "Ke-tsiap" hamsi, qoz, göbələk və lobyadan ədviyyatlar, sarımsaq və şərabla qarışdırılmış duzlu balıq sousu idi. İngilis dənizçiləri bunu 17-ci əsrdə kəşf etdilər.

İngilislər bu fikri qəbul etdilər və tezliklə hamsi və istiridyə turşusu üçün ketçupdan istifadə etməyə başladılar. İngiltərədə bu sözə "tutmaq" deyilirdi və sonradan "ketçupa" çevrildi. 19-cu əsrin sonlarında ketçupun tərkibinə pomidor əlavə edilməyə başlandı və bu, sousu daha da məşhurlaşdırdı.

Ketçup reseptləri 18-ci əsrdə Britaniya, sonra isə Amerika yemək kitablarında görünməyə başladı. Oksford İngilis dili lüğətinə görə, "ketçup" termini ilk dəfə 1682-ci ildə ortaya çıxdı. Birləşmiş Ştatlarda göbələk ketçupunun tarixi ən azı 1770-ci ilə aiddir və On Üç Koloniyada Britaniya kolonistləri tərəfindən hazırlanır. Müasir dövrdə göbələk ketçupu Böyük Britaniyada mövcuddur, baxmayaraq ki, bu, geniş istifadə olunan bir ədviyyat deyil.

Best coffeeshop in Berlin