Skip to main content
Skip to main content
Best coffeeshop in Berlin

YADA DÜŞƏR XATİRƏLƏR

(AZpressAZ-in arxivindən: 2023-cü il)

Bunu bilirdinizmi? -17-ci əsrə qədər termometrlər konyakla doldurulurdu

Meteorologiya və iqlim elminin inkişafının ilk dövrlərində termometr temperaturun öyrənilməsi üçün ən vacib vasitələrdən birinə çevrildi. Erkən termometrlər müasir analoqlarından çox fərqli idi və temperaturu ölçmək üçün müxtəlif materiallardan istifadə edirdilər.17-ci əsrə qədər termometrlər konyakla doldurulurdu. Konyakın termometrləri doldurmaq üçün bir maddə kimi seçilməsi bir neçə səbəbə görə idi:

1. Özlülük

Konyak temperaturun dəyişməsindən asılı olaraq termometrin dar şüşə qabında qalxıb enməsinə imkan verən müəyyən özlülükə malikdir.

2. İstilik keçiriciliyi

Konyak kifayət qədər istilik keçiriciliyinə malikdir, bu onu temperatur dəyişikliklərini ölçmək üçün etibarlı bir vasitə halına gətirir, çünki ətraf mühitin temperaturunu asanlıqla qəbul edə bilər.

3. Kimyəvi sabitlik

Təbiətinə görə konyak kimyəvi cəhətdən təsirsiz bir maddədir və damar divarlarının və ya tıxacın materialları ilə reaksiya vermir, bu da ölçmə nəticələrinin təhrif olunmasının qarşısını alır.

Bununla belə, konyakdan temperaturu ölçmək üçün bir maddə kimi istifadə etmək ideal həll yolu deyildi.

Birincisi, konyak termometrləri yalnız məhdud temperatur diapazonunu ölçə bilirdi, ikincisi, bu material nisbətən bahalı və əldə etmək çətin idi.

17-ci əsrdə alimlərin səyləri sayəsində termometrlər əhəmiyyətli dəyişikliklərə məruz qalmağa başladı.
Galileo, temperaturun dəyişməsindən asılı olaraq mayelərdə üzən cisimlər prinsipindən istifadə edən ilk termometr olan termoskopu yaratdı.
Və alim Fahrenheit konyakı civə ilə əvəz edərək, termometrlərin inkişafına əhəmiyyətli töhfə verdi. 

Best coffeeshop in Berlin