YADA DÜŞƏR XATİRƏLƏR
(AZpressAZ-in arxivindən: 2023-cü il)
Mütəxəssis “sağlam” yağlarla zəngin qidalardan danışıb
Zülallar və karbohidratlar kimi yağlar da həyat üçün vacibdir. Ancaq bütün yağlar eyni deyil - bəziləri sağlamlıq üçün lazımdır, digərləri isə ürək xəstəliyi riskini artırır. "Sağlam" yağlara omeqa 3, 6 və 9 yağ turşuları daxildir. Doymamış yağlar qanda aşağı sıxlıqlı lipoproteinləri (“pis” xolesterin) aşağı salmaqla ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır. "Sağlam" yağlar xroniki xəstəliklərlə - piylənmə, diabet və bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli iltihabı azaldır.
100 q siyənəkdə 7 q doymamış yağlar, əsasən omeqa yağ turşuları var. Siyənək protein, kalsium, maqnezium, kalium, niasin, vitamin B12 və selenyum mənbəyidir. Bütün qızılbalıqlar doymamış yağlarla zəngindir. Qızılbalıq, çəhrayı qızılbalıq və alabalıq balıqlara xarakterik qırmızı rəng verən maddələrdən biri olan xüsusi antioksidant, astaksantin ehtiva edir. Astaxanthin xolesterolu normallaşdırır, qan təzyiqini və xroniki iltihabı azaldır və yaşa bağlı dəri dəyişikliklərini azalda bilər. Omeqa yağ turşuları orqanizmdə sintez olunmur və yalnız qidadan əldə edilə bilər.
Bitki yağlarında doymamış yağların konsentrasiyası çox yüksəkdir - bir xörək qaşığı kətan yağı "sağlam" yağların gündəlik tələbatının böyük hissəsini ödəmək üçün kifayətdir. Ancaq hindistan cevizi yağı ilə məşğul olmaq lazım deyil. Zeytun və avokado da faydalıdır. Əvvəllər mütəxəssislər xolesterol səviyyəsini tez bir zamanda azaltmağın yollarını çağırdılar. Həkimlər əmindirlər ki, sağlam qidalanma və məşq, digər şeylərlə yanaşı, ürək problemlərinin qarşısını almağa və xolesterolu lazımi səviyyədə saxlamağa kömək edəcək. Beləliklə, başlanğıc üçün həkimlər pəhrizi nəzərdən keçirməyi və sağlam qidalanma vərdişlərini formalaşdırmağı məsləhət görürlər.